Laitetaanko esikoulupaikka yhdellä tekstarilla vai postitettavilla paperilomakkeilla?

By | 8 maaliskuun, 2021

Akaan kaupunki tarvitsee digitalisaatiojohtajan, jonka vastuulla on kaupungin palveluiden vieminen 2020-luvulle.

Digitalisaatio. Ah, miten paljon lupauksia ja tietenkin myös pelkoja liittyy tähän yhteen, vierasperäiseen suomen kielen sanaan. Itse henkilökohtaisesti olen optimisti, uskon ihmisiin ja heidän kykyynsä ja tahtoonsa tehdä huomisesta parempi kuin mitä eilinen ehkä olikaan. Näin ollen näen myös digitalisaation lupauksena, mahdollisuutena tehdä parempaa huomista.

Kotikuntamme Akaan palveluiden kehittämisessä pitäisi omata samanlainen asenne: tehdään palveluista sellaisia, joita kehtaa tarjota asiakkaille (eli kuntalaisille) ja jotka vastaavat 2020-luvun normeja. Akaan kaupungin digitaaliset palvelut eivät valitettavasti ole vielä niin sanotusti ”tätä päivää”. Hyvä asia on kuitenkin se, että niitä on mahdollista kehittää parempaan ja juuri tähän asiaan lupaan paneutua, mikäli saan teiltä, arvon kuntalaisilta, riittävän määrän ääniä ja luottamusta kevään kuntavaaleissa.

”Eskari-ikää lähestyvien lasten vanhemmille tarjotaan esikoulupaikkaa sopivasta päiväkodista. Aloite tulee kaupungilta eikä vaadi yhdenkään lomakkeen täyttämistä. llmoitus paikasta tulee aluksi tekstiviestillä vanhempien hyväksyttäväksi. Myöhemmin sitä tarjotaan myös mobiilisovelluksella.”

Mitä muut edellä…

Liian hyvää ollakseen totta? Hyvää todellakin ja itse asiassa aivan totista totta. Helsingin kaupunki näyttää tässäkin asiassa mallia ja on ryhtynyt konkreettisiin toimiin kaupunginhallinnon digitalisaation edistämiseksi. Kun missä tahansa organisaatiossa halutaan muutos johonkin asiaan, homma lähtee liikkeelle siitä, että palkataan ihminen, johtaja viemään tätä asiaa konkreettisesti eteenpäin. Tässä kohtaa kaikille ”mutku Helsinki”-tyypeille sanoisin, että ei se katso kaupungin kokoa tai sijaintia vaan kyse on yksinkertaisesti näkemyksestä ja tahdosta. Toinen hieno esimerkki digitalisaation konkreettisesta edistämisestä on Siilinjärven kunta, joka perusti digijohtajan viran viime vuonna.

…sitä Akaa perässä?

Akaan valtuusto päätti viime vuoden lopulla, että

”Akaa kehittää vahvasti ICT:n ja palveluiden digitalisaatiota. Tavoitteena on toiminnan tuottavuuden lisääminen ja palveluiden asiakaslähtöisyyden parantaminen”.

Tämä on aivan loistava startti! Enää tarvitaan ihminen, johtaja, jonka vastuulla on em. asioiden edistäminen täysimääräisesti. Nyt on tärkeää huomata, että kyse on ennen kaikkea kehittämisorientoituneesta, hieman visionäärin vikaakin omaavasta ja asiantuntevasta henkilöstä. Eikä suinkaan mistään omaan työhuoneeseensa sulkeutuneesta sähköpostijohtajasta, josta nähdään vilaus Toijalan torilla kerran valtuustokauden aikana. Tarvitsemme valovoimaisen ja asiantuntevan digitalisaatiojohtajan kuten Tiia Siilinjärvellä tai Mikko Helsingissä.

Tommi Vihervaara
kuntavaaliehdokas (kok)