Ihmisten kanssa keskustellessa nousee yllättävän usein esiin kysymys: mitkä ihmeen aluevaalit? Tätä ihmetteli puolisonikin vielä ennen joulua ajaessamme anoppilaan, vaikka olin itse jo lupautunut ehdokkaaksi. Ja kyllä, tästä oli neuvoteltu perheen kanssa jo aikaisemmin.

Vastaus on tässä lyhyesti: kesäkuussa maan hallitus päätti perustaa Suomeen 21 hyvinvointialuetta. Pirkanmaan hyvinvointialueeseen kuuluu 23 kuntaa; Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Alueella on puoli miljoona asukasta.

Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan näissä vaaleissa 79 valtuutettua. Heidän vastuulleen siirtyvät koko Pirkanmaan sosiaali- ja terveystoimi, pelastustoimi ja sairaanhoitopiirin palvelut ensi vuoden 2023 alusta lukien. Näitä tehtäviä eivät kunnat enää tämän jälkeen hoida, ei myöskään Akaa.

Äitiys- ja lastenneuvolat, koulujen terveydenhoito, hammashoito, lastensuojelu, sosiaalityöt, ikääntyneiden asumispalvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut sekä terveysasemien toiminta unohtamatta ensihoitoa, sairaankuljetusta sekä palo- ja pelastustoimintaa.

Vastuu siirtyy siis kunnilta alueille ja vastuualue on laaja. Uusien aluevaltuutettujen ja ennen kaikkea sen valitseman hallituksen jäsenten on ymmärrettävä uusi kokonaisuus. Pirkanmaan hyvinvointialueen budjetti on yli kaksi (2) miljardia. Sen käytöstä päättää aluevaltuusto. Mitä palveluita Akaalla tai vaikkapa Valkeakoskella säilyy ja mitä tarjotaan?

Alkuun muutos ei näy asukkaille lainkaan. Vähitellen mahdollisesti kyllä. On suuri prosessi siirtää kaikki palveluvastuut kunnalta hyvinvointialueelle. Tämä näkyy jo nyt kuntien päätöksenteossa. Viranhaltijat ovat valtavan työn edessä siirtäessään tietoa ja toimintoja hyvinvointialueille.

Kunnista siirtyy alueiden palvelukseen 18 000 työntekijää. Hyvinvointialueesta tulee alueemme suurin yksittäinen työnantaja.

Näillä vaaleilla on merkitystä. Aluevaltuustoon on valittava osaavia, asiaan jo perehtyneitä ja ahkeria tekijöitä, jotka ymmärtävät laajoja kokonaisuuksia, mutta myös yksittäisen kunnan asukkaan näkökulman ja tarpeet.

Omassa perheessäni on kokemuksia niin julkisesta huipputason sairaanhoidosta kuin kunnallisesta päivystysjonosta ja myös yksityissairaalan leikkaushoidosta. Näistä on kulloinkin osattava poimia parhaat puolet ja niistä rakentaa Pirkanmaan hyvinvointialueen tulevaisuuden tukipilarit.

Janita Puomila

aluevaaliehdokas #288

Kokoomus