Politiikka on yhteispeliä!

By | 2 kesäkuun, 2021

Vaalikampanjoinnissa näkyy kiihtyvään tahtiin lauseita jotka alkavat; minun esityksestäni…, esitin jo kolme vuotta sitten…, minun ansiostani…, minä toin esiin…., minäääääääää…

Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta noudattaa kansan tahtoa. Demokratialla käsitetään usein jatkuvaa asioista äänestämistä sekä asioiden ratkaisemista tavalla, jossa enemmistö voittaa ja vähemmistö häviää. Demokratiaan kuuluu kuitenkin yhteinen keskustelu ja kompromissit ja päätösten avoimuus ja läpinäkyvyys.

Minä yksin en ole saanut mitään aikaan valtuutettuna ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Kaikki päätökset ja esitykset olemme tehneet yhdessä. Olen lukenut, perehtynyt, keskustellut, ajanut asioita, soitellut, kirjoitellut ja pohdiskellut, mutta yhtään päätöstä en ole pystynyt yksin tekemään. Politiikka on yhteispeliä. Yhdessä olemme saaneet paljonkin aikaan.

Avoimeen ja yhteiseen keskusteluun on sähköisessä maailmassa tullut myös kummallisia sävyjä, keskustelupalstoilla kirjoittavat poliitikot blokkaavat toisiaan ja poistavat kommentteja. Blokkaamisella tarkoitetaan siis sitä, että blokattu henkilö ei näe ko. blokkaajan tekemiä kirjoituksia, eikä avauksia. On paljon mukavampaa keskustella kun tietää että oma kirjoitus näkyy vain ”samanmielisille”, eikä tarvitse vastata mahdolliseen ikäviin vastakysymyksiin. Mielestäni tällainen keskustelu ei ole demokratiaan kuuluvaa avoimuutta tai läpinäkyvyyttä.

Valtuustosali on kuin koululuokka. Samaan huoneeseen on tuotu joukko ihmisiä, joiden pitäisi toimia jollakin tavalla ryhmänä, ainakin muutaman vuoden. Joskus luokkahenki on hyvä, joskus huonompi. Luokassa ei tarvitse ystävystyä kaikkien kanssa, mutta kaikkien kanssa pitäisi osata tulla toimeen. Ja näin myös valtuustossa. Valitettavasti luokasta löytyy usein myös niitä koulukiusaajia, jotka blokkaavat ja jättävät huomiotta. Ja näin näköjään myös valtuustossa.

Yksi Akaan Kokoomuksen vaaliteemoista on Yhteistyö: ”Akaan Kokoomus on aktiivinen keskustelija ja tekee yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden kanssa. Tavoitteemme on vahvistaa yhteisöllisyyttä unohtamatta kaupunginosien erilaisuutta ja omaleimaisuutta. Yhteistyö ulottuu myös naapurikuntiin ja Tampereen kaupunkiseutuun.”

Rakkaat kanssaehdokkaat. Yritetään vielä hetki. Ei tämä niin vakaa ole, vaikka onkin vakavaa. Mietitään kukin tahoillamme miten saadaan homma toimimaan paremmin, ollaan erimieltä ja äänestetään, keskustellaan ja ollaan avoimia. Akaan takia.

Me Akaan Kokoomuksessa olemme valmiina.

Maija Toivonen #71