Valtuuston päätettävänä on keskiviikon 26.5. kokouksessa Etelä-Pirkanmaan ilmasto-ohjelman ja resurssiviisauden tiekartta 2020-2030 hyväksyminen. Resurssiviisauden periaatteella tarkoitetaan tässä sitä, että ekologinen ja päästötön elämäntapa saavutetaan resurssien (energian, ajan, luonnonvarojen, raaka-aineiden) sekä tilojen ja palveluiden viisaalla ja harkitulla käytöllä.

Akaan kaupunki päätti vuonna 2019 Vihreiden valtuustoaloitteen perusteella liittyä HINKU (Hiilineutraali Kunta) hankkeeseen. Hinku-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta.

Emme pääse tavoitteeseen ilman toimia ja yhteistyötä. Ilmasto-ohjelma on laadittu yhdessä Valkeakosken, Urjalan ja Pälkäneen kanssa. Olemme myös sitoutuneet Kunta-alan energiatehokkuussopimukseen ja toimet energiatehokkuuden kehittämiseksi ovat alkaneet. Uusissa rakennuksissa olemme valinneet lämmitysmuodoksi maalämmön. Tieliikenteen päästöihin voidaan vaikuttaa maankäytön suunnittelulla ja rakenteilla sekä kehittämällä joukkoliikennettä. Julkisissa hankinnoissa huomioimme vastuullisuuden ja edistämme kiertotaloutta. Kunta toimii esimerkkinä kestävien valintojen toteuttamisessa ja luontokokemusten mahdollistajana. Ilmasto-ohjelman toimet ovat konkreettisia tekoja, jotka ohjaavat kunnan kaikkea toimintaa. Optimoimme tilankäyttöä, luovumme turhista tiloista ja rakennamme uudet rakennukset mahdollisimman energiatehokkaiksi. Otetaan käyttöön nykytekniikan mahdollisuudet esim. ledvalaistuksen ja älyohjauksen käytössä.  Ilmastotoimet tuovat myös kustannussäästöjä.

Jotkut akaalaiset poliitikot ovat sitä mieltä, ettei ilmastonmuutoksen torjumiseksi tarvitse tehdä mitään, koska muutkaan valtiot eivät tee. On totta, että maailmalla asiat ovat paljon huonommin, mutta emme voi perustella omaa hölmöilyä sillä, että toiset hölmöilevät enemmän. Ollaan ympäristöasioissa maailman mallimaa ja tehdään ympäristöosaamista yksi Suomen viennin tukijaloista.

Kunnat ovat ratkaisevassa asemassa Suomen ilmastotyössä ja kestävän Suomen rakentamisessa. Erityisesti lämpö- ja liikennesektorin käytännön ratkaisut tehdään kuntatasolla. Jatketaan hyvää ilmastotyötä myös seuraavalla vaalikaudella!

Maija Toivonen, DI
Kuntavaaliehdokas, Kok.