Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimisto julkaisi toukokuussa (4.5.2021) viimeisimmät työttömyystilastot. Rohkaisevaa on, että verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen (03/2020) avoimia työpaikkoja oli nyt Akaassa 35.4 % enemmän kuin vuosi sitten. Akaan työttömyysaste on kohtuullisella tasolla (10.9 %) verrattuna koko Pirkanmaahan (12.0 %) ja koko maahan (12.6 %). Jos tarkastellaan sekä rakennetyöttömyyttä että pitkäaikaistyöttömyyttä Akaassa, tilanne näyttäytyy huolestuttavampana. Vuodessa rakennetyöttömyys on lisääntynyt 37.4 % ja pitkäaikaistyöttömyys peräti 67.0 %. Synkin tilanne Pirkanmaalla on Parkanossa, missä rakennetyöttömyys lisääntyi 52.1 % ja pitkäaikaistyöttömyys peräti 139.5 %.

Lohdullista on, että alle 30 vuotiaiden työttömyys on Akaassa vuoden aikana vähentynyt 10,2 %, vaikka edelleen työttömien nuorien määrä on suuri (159). Yli 50 vuotiaiden työttömyys on meille Akaassa suurin haaste, sillä se kasvoi vuodessa 35.8 %. Siinä kasvu on Pirkanmaan kunnista suurin (Hämeenkyrö 30.4 % ja Urjala 21.8 %).

Liikaa emme voi Akaassa panostaa elinkeinoelämän vireyttämiseen ja yritystoiminnan vauhdittamiseen sekä työttömien ihmisten tukeen. Se on niin kaupunkimme kuin kaikkien kuntalaisten etu. Akaaseen tarvitaan kasvua, kehittyvää yrittäjyyttä, uusia yrityksiä ja työpaikkoja. Tehdään töitä niiden eteen, sillä oikotietä työttömyyden vähentämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen ei ole.

FT, KTM Jouni Koski
Kuntavaaliehdokas (kok)