Kuntavaalien alla esitetään lupauksia, vaatimuksia ja toiveita enemmän kuin koskaan. Positiivista on, että yhteiset asiat kiinnostavat ja niistä esitetään paljon mielipiteitä, sillä keskustelua tarvitaan. Avoin keskustelu luo innostusta ja sitotutumista. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että vaalien jälkeen on kaupungin vastuullisen kehittämisen aika. Eri asioilla on erilaiset mittasuhteet ja niillä on erilaiset vaikutukset kaupungin tulevaisuuteen, vaikka ne olisivat miten upeita tahansa.

Rahojen käyttäminen ja jakaminen on aina helpompaa kuin niiden hankkiminen, vaikka niin valtion kuin kaupunginkin rahat ovat ikään kuin yhteisiä. Velaksi ei kukaan voi elää kuin vain hetken, sillä maksun aika on aina edessä. Pääministeri Sanna Marin (SDP) järkytti nyt vaalien alla monia, kun hän väläytteli kunnallisveron progression lisäämistä. Se ei olisi kaupungillemme ratkaisu vaan ”kuolinisku”, sillä Akaan kuntaveroprosentti (22.25) on jo valmiiksi niin korkea, että se vähentää kaupungin houkuttelevuutta.

Kuntaveroprosenttimme olisi siten saatava lasku-uralle, sillä siitä on muodostunut jo este kaupungin kasvulle. Kehittyäkseen kaupunki tarvitsee uusia asukkaita, yrittäjiä ja uusien yrityksien luomia työpaikkoja. Covid-19 –pandemia on lisännyt ihmisten kiinnostusta asua väljemmin, mikä lisää seutukaupunkien kiinnostavuutta asuinpaikkana. Talvella ilmestyi Valtiovarainministeriön julkaisu: Kunnat käännekohdassa? Kuntien tilannekuva 2020. Siinä Akaa luokiteltiin taajaan asutuksi, mutta valitettavasti väestöään menettäväksi kunnaksi. Kehityksen kääntämiseksi tarvitsemme Akaassa nyt vastuullista kehittämistä, joka tarkoittaa vastuunottoa palveluista, mutta myös taloudesta ja elinvoiman kehityksestä. Ilman näitä kaikkia hyvinvointi muuttuu pahoinvoinniksi ja kaupunki surkastuu kehitysalueeksi.

FT, KTM Jouni Koski
Kuntavaaliehdokas (kok)