Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI julkaisi kesäkuun alussa vuoteen 2040 ulottuvan väestöennusteen, joka osoittaa, että Suomen sisäinen väestönkehitys eriytyy ja erilaistuu edelleen 2020- ja 2030-luvuilla. Suuret kaupungit jatkavat kasvuaan ja käynnistyy seutuistumisen kolmas aalto eli kasvu laajenee ja vahvistuu suurten kaupunkien kehysalueella sekä vieraskielisen väestön merkitys koko maan tulevassa väestönkehityksessä kasvaa. Kotimaista kieltä puhuvien määrä alenee kaikissa maakunnissa kaikilla skenaariolla lukuun ottamatta Pirkanmaata, joka hajautumisen skenaariossa saisi vähäistä väestönlisäystä myös kotimaisia kieliä puhuvista. Tulevan väestönkehityksen ”voittaja-alueita” ovat ennusteen perusteella pääkaupunkiseudun, suurten kaupunkien ja niiden kehysalueen lisäksi suuret vapaa-ajan ja matkailun keskittymät ympäri Suomea.

MDI:n ennusteen mukaan Akaa menettää tuntuvasti asukkaita eli -8.0 % vuosina 2020-2040. Samaan aikaan Tampereelle ennustetaan 12.0 % ja Lempäälälle 9.4 % väestönkasvua. Yllättävää on huomata, että myös Hämeenlinnan väestön ennustetaan vähenevän -2.3 % samoin kuin Janakkalan (-5.7 %) ja Hattulan (-15.5 %). Akaassa tarvitaan aktiivista elinvoiman rakentamista, jotta kaupunki voisi saada edes pienen osan suurten kaupunkien kasvusta. Suurinta väestönkasvu pääradan varressa on arvatenkin Järvenpäässä (+ 18.9 %), Keravalla (+18.3 %), Vantaalla (+21.7 %) ja Helsingissä (+15.4 %). Nyt on myös aika panostaa kaupungin markkinointiin ja maineenhallintaan riittävästi. Ja sijaa olisi varmasti siinä myös asuntomessujen hankkimiseksi Akaaseen, mikä voisi onnistua erinomaisen sijaintimme ja joukkoliikenneyhteyksien ansiosta. Akaassa olisi mahdollisuus järjestää asuntomessut, jonne tultaisiin pääosin junalla, mitä arvostetaan nykymaailmassa kestävän kehityksen aikana yhä enemmän.

Akaata ei käännetä kasvu-uralle vain kaavoittamalla lisää työpaikka- ja asuinalueita sekä markkinoimalla niitä. Akaan maineen on oltava houkutteleva. Surullisena olen seurannut mm. keskustelua opettajien kohtelusta Akaassa, kun kikkaillaan työsuhteilla niin, että kesäajalta ei tarvitsisi maksaa opettajille palkkaa. Ei näin. Ei näin rakenneta vetovoimaista kaupunkia. Nyt niin kuntapoliitikoilta kuin virkamiehiltä edellytetään vastuullista ja kestävää päätöksentekoa, jotta Akaa voisi liittyä tulevan väestönkehityksen ”voittaja-alueeseen”, mikä edellyttää myös liian korkeaksi nousseen kunnallisveroprosentin (22.25) saamista lasku-uralle. Jos tässä ei onnistuta, on edessä kurjistumisen ja heikentyvien palvelujen aika.

FT, KTM Jouni Koski
Kuntavaaliehdokas (kok)